четвъртък, 28 юни 2012 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО във връзка с билборд на ПП „ВМРО-НИЕ“, сравняващ гей парадите с вредата от тютюнопушенето





До
Кмета на Община Пловдив

Копие:
Списък с медии



                                                                      ОТВОРЕНО ПИСМО
във връзка с билборд на ПП „ВМРО-НИЕ“, сравняващ гей парадите с вредата от тютюнопушенето



Уважаеми господин Кмете,


Пишем Ви във връзка с билборд, намиращ се на бул. „Цар Борис III Обединител“ пред хотел „Тримонциум“, с който Пловдив осъмна на 25 юни т.г. Посланието, изписано с големи букви на него,гласи: „Гей парад разрешен. Пушенето забранено. Кое е по-вредно за нацията? - ВМРО – НИЕ“. За момента не разполагаме с информация за други билбордове.
Лозунгът заявява, че гей парадите са вредни за нацията и ги сравнява с тютюнопушенето, което е доказана увреждаща здравето практика. По този начин се внушава, че хомосексуалността е порок и вреди на страната ни. Подобни твърдения насаждат погрешни стереотипи; предизвикват предразсъдъци и омраза, като приписват на подобни събития „опасен“ за обществото характер; и омаловажават смисъла на гей парадите.    

Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трасполовите хора (ЛГБТ) са малцинство, което в по-голямата част от света е или е било обект на по-лошо третиране. Те са част от обществото, подложена на отхвърляне, клевети, обиди, тормоз и насилие.За да се промени това положение е необходим обществен дебат и осъзната общност, която да е страна в него. Общественият дебат е ключово средство за решаване на проблемите и развитие на демократичното общество. Като повишават видимостта на една маргинализирана общност, събития като прайда служат за катализатор на обществения дебат, в който аргументи и контрааргументи се срещат, за да оцелеят по-добрите и да доведат обществото до изводи и решения по поставения проблем. Ето защо събития като прайда са необходими и желани във всяко демократично общество и са белег на зряла демократична култура.

Посланието от билборда на ПП „ВМРО-НИЕ“ не само внушава нетолерантност спрямо ЛГБТ хората и унижава тяхното достойнство чрез сравнението на ключово за идентичността и общността им събитие с доказано вредна за здравето практика; това послание отрича правото на личен живот, свободата на изразяване и свободата на събранията и сдруженията, които са основни демократични ценности, прогласени от Конституцията на Република България и международни договори, по които държавата ни е страна.

Предвид също, че Пловдив кандидатсва за културна столица на Европа, смятаме, че подобни лозунги уронват престижа и доброто име на града ни. Засилват допълнително и без това съществуващите в голяма степен хомофобски нагласи и предразсъдъци на българското общество, обиждат, дискриминират и осмиват протеста за отстояване на човешки права, какъвто е гей прайда.


Молим общината да свали афиша и да се противопостави на пропагандирането на хомофобия и враждебна реч, които, освен всичко друго, са и противозаконни. Искрено се надяваме молбата ни да бъде удовлетворена.


Прилагаме:


статия със снимка на билборда:  http://tinyurl.com/7ct6a8m

Копие от становище на омбудсмана на Република България относно забраняването на събрания, митинги и манифестации на общностите на ЛГБТ хора с нормативни разпоредби.





С уважение,

 „ЛГБТ Пловдив“
/гражданска инициатива на лесбийки,
гей мъже, бисексуални и трансполови хора/

Няма коментари:

Публикуване на коментар